ANKARAAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi , sonuçlandırdığı üç ayrı davada “düşünce özgürlüğü” ve “örgütlenme özgürlüğü” ihlalleri nedeniyle Türkiye’yi tazminata mahkum etti. Taksim’de 1 Mayıs gösterisine konulan yasak da mahkumiyet gerekçesi oldu.

AİHM’in ilk kararı, Ulusal Özgür Gündem Gezetesi sahibi Hasan Bayar ve Genel Yayın Yönetmeni Ali Gürbüz’ün açtığı davadan geldi. Mahkeme, gazetede 25 Mart 2004’te yayınlanan PKK ile ilgili iki haber nedeniyle verilen cezaları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘düşünce özgürlüğü’ başlıklı 10. maddesine aykırı buldu. Mahkeme’ye göre Türkiye söz konusu olayda “adil yargılama” başlıklı 6. maddeyi de ihlal etti. Davacılara 7800’şer euro tazminat ödeyecek.

TAKSIM TAZMINATI
İkinci davada ise DİSK ile KESK’in ‘toplanma ve örgütlenme özgürlüğü’nü düzenleyen 11. madde ihlali gerekçesiyle yaptığı başvuru sonuçlandırıldı. İki sendika 1 Mayıs 2008 günü Taksim’de yapmak istedikleri gösteriye yönelik polis müdahalesini gerekçe göstererek 11. maddenin ihlal edildiğini ileri sürerek dava açmıştı. Polis müdahalesinde tazikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanılmıştı. Başvuruyu haklı bulan Mahkeme, Türkiye’ye 1000 euro masraf çıkardı.

RUHAT MENGI DE KAZANDI
AİHM’in sonuçlandırdığı üçüncü davada ise Gazeteci Ruhat Mengi’nin davasındaydı. Mengi, Vatan Gazetesi’nde, 2003’te tartışılan Türk Ceza Kanunu tasarısındaki töre cinayeti maddeleri nedeniyle Kanun tasarısını görüşen komisyon üyelerini eleştirmiş, Komisyon üyeleri de kendisine tazminat davası açmıştı. Davayı kaybeden ve tazminata mahkum edilen Mengi düşünce özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM’e başvurdu. AİHM, Mengi’ye 7 bin lira tazminat ödenmesine ve Mengi’nin Türkiye’deki dava sırasında ödemek zorunda bırakıldığı mahkeme masraflarının Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenmesine karar verdi.
Radikal