TBMM Başkanlığı, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında Meclis’i bombalama sonucu oluşan 19 milyon 472 bin TL’lik zararın karşılanması için elebaşı Fetullah Gülen, Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Akın Öztürk, Mehmet Dişli ve Hakan Evrim gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 124 FETÖ’cü’ye tazminat davası açtı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın dilekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

“Davalıların ve darbe faaliyetini organize eden yöneticilerin talimatları ile Akıncı Üssü’nden kalkan uçak ve helikopterlerin TBMM, Genelkurmay Başkanlığı, Gölbaşı Polis Özel Harekât Dairesi Başkanlığı, Gölbaşı Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı, Gölbaşı TÜRKSAT uydu antenlerinin bulunduğu tesisler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve civarı, Jandarma Genel komutanlığı, MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binalarını bombaladıkları” kaydedildi. Dilekçede, “bombalamalar sonucu TBMM’de toplam 19.472.380.12 TL zarar oluştuğu ve kamu malına zarar verdikleri açıktır.”

ZARARDAN SORUMLULAR

Davalılar hakkında ceza davalarının devam ettiği anımsatılan dilekçede, eylemlerin kasıtlı olması nedeniyle tam kusurlu oldukları ve doğan tüm zarardan müşterek ve müteselsilen sorumlu oldukları vurgulandı. Dilekçede, “mahkemeniz tarafından kurumun lehine 19.472.380,12 TL maddi tazminata hükmedilmesi talebinde bulunuyoruz” denildi.

OYAK ALACAKLARINA HACİZ

Davalıların mal kaçırma ihtimalinin kuvvetli olduğu kaydedilen dilekçede, ceza davaları beklenmeksizin davalıların taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine teminatsız olarak “ihtiyati haciz” konulması talep edildi.

KAMU KURUMLARINCA AÇILAN İLK TAZMİNAT DAVASI

Meclis’in açtığı bu dava kamu kurumlarınca FETÖ aleyhine açılan ilk tazminat davası özelliğini taşıyor. Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık başta olmak üzere zarar gören diğer kamu kurumlarının da art arda tazminat davası açma hazırlığı yaptığı öğrenildi.

Milliyet