FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul’daki ana darbe davasının dün görülen 10. duruşması, örgütün inkar politikasının hangi boyutlara ulaştığını gösterdi. 15 Temmuz darbe girişiminde, “Yurtta Sulh Biziz” adlı WhatsApp grubundan, Taksim’e hava desteği isteyen eski Kurmay Albay Müslüm Kaya’nın sorgusu sırasında verdiği cevaplar, FETÖ’cülerin “tek ağızdan” savunma yaptıklarını ispatladı.

24 SANIK YARGILANIYOR
Aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9’u firari 15’i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davanın dünkü duruşmasına 15 tutuklu sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı ile darbe girişiminde İstanbul’da şehit olan 89 kişinin yakınlarının yanı sıra “suçtan zarar gören” kurum ve kuruluşlar adına avukatlar da hazır bulundu.

O İSİMLERİ TANIYOR MUSUN
Mahkeme Başkanı Cem Karaca, tutuklu sanıklardan Murat Yanık’ın reddi hakim talebinin 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildiğini dile getirdi. Duruşmada 6. Motorlu Piyade Alayı’nda görevli eski Albay Müslüm Kaya’nın Mahkeme Başkanı Cem Karaca’ya verdiği cevaplar dikkat çekti. Savunmasında, “FETÖ’cü değilim. Bilmiyorum, görmedim, haberim yok” gibi standart ifadeler kullanan Kaya’ya, Mahkeme Başkanı, bazı isimleri tanıyıp tanımadığını sordu.

İNKAR’A O KADAR ALIŞMIŞ Kİ
Müslüm Kaya ise, kendisine sorulan her isim için “Bilmiyorum, tanımıyorum” cevaplarını verdi. Sanıktan ‘Bilmiyorum’ cevabı alan Mahkeme Başkanı, bu sefer de “Ayşenur Kaya’yı tanıyor musun?” sorusunu yöneltti. Sanık Müslüm Kaya ise “Hatırlamıyorum” cevabını verdi. Mahkeme Başkanı Cem Karaca ise “Ayşenur Kaya senin karın” cevabını verdi. Müslüm Kaya ise bunun üzerine “Pardon” cevabını verdi.

GİDİN HOCANIN DİLİNİ KESİN!
Tutuklu sanık Kurmay Albay Müslüm Kaya darbenin İstanbul’daki ayağında rol oynayan ‘Yurtta Sulh Biziz’ isimli darbecilerin kullandığı Whatsapp grubunda yer alan mesajlarını da inkar etmişti. Kaya’nın ismi Arıcılar Camii’nden darbe girişimi sırasında okunan sala üzerine askerlere verdiği ‘Gidin şu hocanın dilini kesin getirin’ demesiyle gündeme gelmişti.

Kodlanmışlar
Duruşmayı izleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli de sanıkların savunma taktiklerine dikkat çekti. Benli “Yalana ve her şeyi inkara o kadar çok kodlanmışlar ki kendisine hakimin sorduğu isimlerin bir kısmına tanıyorum bir kısmına tanımıyorum derken, ‘Ayşegül’ isimli kişiyi, ‘Tanımıyorum’ ama iki dakika sonra ‘Pardon o benim karımdı’ diyebiliyor. Bu, FETÖ’nün aslında yalana ne kadar çok kodlandığını, ne kadar suçüstü yakalanırsa yakalansınlar, bu millete yaşattıkları acının bedeli çok yüksek olduğu için her şeyi inkar etmeye yönelik olduklarını ve kendilerini bir nevi kandırdıklarını gösteriyor” dedi.

Yenişafak