Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da aralarında yer aldığı 44'ü tutuklu 64 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezinde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde okunmasına devam edilen bilirkişi raporunda, tutuklu sanık eski Söke Garnizon Komutanı ve 11. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay Erol Akman'la ilgili olarak, 12 Temmuz 2016'da Söke'den Denizli'ye geldiği Harekat Merkezine bilgi verilmediği, ulaştırma yönetim programına girilmediği, söz konusu askeri mevzuat ve teamüllere uyulmadığı belirtildi.

Gerçek maksat ve niyetin gizlendiğine dikkat çekilen raporda, Akman'la ilgili şunlar kaydedildi:

"12 Temmuz 2016'da saat 22.30 civarında karargah içindeki kamelyada, tugay komutanı ve kurmay başkanı ile yapılan toplantıda cep telefonlarının ayrı bir yerde muhafaza edilmesinin çok sık görülen bir davranış olmadığı, Ege Ordu Komutanlığının bilgisi olmadan emri altındakini birlikleri Söke'den Denizli'ye talimatlara aykırı olarak intikal ettirdiği, eğitime katılacak olan personel listesinde isminin yer almadığı, 13-14 Temmuz 2016'da Denizli'de yapılan eğitime faaliyetine katılmadığı, motorlu intikal eğitimine katılacağının tugay personeli tarafından bildirilmediği, ülke genelinde yoğun olayların yaşandığı bir zamanda eğitim faaliyetine katılanların tugaydan çıkışlarının izah edilemez bir şekilde öne alınmadığı, kışladan çıkarken ve intikal esnasında yaşanan kargaşa, intikal sırasında emniyetle ilgili tedbirlerin alınmaması, makam aracında K.B'ye 'Sen hiç darbe gördün mü? Şimdi darbe yapacağız, görürsün' dediği, Çardak Havaalanı nizamiyesinde görevli astsubaya 'Seni tutuklatırım, çabuk kapıyı aç, uçağa bineceğiz' dediği dikkate alındığında intikalin önceden koordine edildiği, planlandığı anlaşılmaktadır."

Duruşmada, rapor okunduktan sonra avukat ve sanıkların savunmaları alındı.

Tutuklu sanık eski teğmen Muhammet Ekinci, eşinin birden fazla telefonunda ByLock kaydı olduğuna ilişkin, suçun kişisel olduğunu, evlenmeden önceki durumunun bilemeyeceği kaydetti.

Sanık ve avukatların tahliye taleplerini tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Verilen 45 dakikalık aradan sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanık 11. Komando Tugay Komutanlığı eski kurmay başkanı Fahrettin Demir hakkındaki yakalama emrinin devamı ile infazının beklenmesine, bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesine, Muhammet Ekinci'nin eşine ait telefonların ByLock içeriklerinin istenmesine, sanıklar Binbaşı Ertuğrul Yavaşca, Yüzbaşı Celil Basıkar, üsteğmenler Hüseyin Öğüt ve Fatih Akın Arslan'ın mevcut delil durumu, suç vasfının değişme ihtimali ve darbeyi engellemeye yönelik çabaları dikkate alınarak tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi ve duruşmayı erteledi.

- Dava hakkında

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından açılan davada, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın bulunduğu 44'ü tutuklu 64 sanık hakkında Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının ilgili maddeleri gereğince üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

AA