Arzu KAYA / İSTANBUL, () "Dünyanın en büyük adliyesi" olduğu belirtilen Kartal'daki İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nın inşaatının yapımında kusurlu ve noksan imalatlar bulunmasına rağmen bu işleri tamamlanmış göstererek, geçici kabul işlemini sağladığı öne sürülen 7 kişi hakkında açılan davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.
ADLİYENİN 239 BÖLGESİNDE İNCELEME
Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında mahkeme, iddianameye konu adliyede eksik olduğu belirtilen 810 kalemin tespitinin yapılması istemişti. Bunun üzerine mimar, inşaat, elektrik ve makine mühendislerinden oluşan 4 kişilik bilirkişi heyeti, adliyenin 239 bölgesinde incelemelerde bulundu.
3 YILDIR FAALİYETTE OLAN ADLİYEDE EKSİKLİKLER DEVAM EDİYOR
39 sayfadan oluşan bilirkişi raporunda, 810 kalemden 'geçici kabul' sonrası yapılan işlemlerin listesi hazırlandı. Yaklaşık 3 yıldır faaliyette olan adliyede eksikliklerin tamamlanamadığı tespit edildi.
Bilirkişi raporunda adliyenin peyzaj ve mimari yönünden eksik olan 280 kaleminden 82'sinin, mekanik yönünden 202 kalemden 94'ünün, elektrik tesisatı yönünden ise 328 kalemde eksik imalatın tespit edildiği belirtildi.
Bu eksik ve kusurlu işlerin yapılmadığının tespit edildiği kaydedildi.
X-RAY VE DEDEKTÖRLERDE DE EKSİKLİKLER MEVCUT
X-Ray ve metal kapı ve el dedektörü yönünden 8 kalemin eksik olduğu ifade edilen raporda, yangın sistemlerinin çalışmadığı için yangın algılama sistemi ile entegrasyonunun yapılamadığı ifade edildi.
EKSİKLİKLERİ ADLİYE TAMAMLIYOR
Sanık yüklenici firmanın adliyenin yapım işlerini bir noktaya kadar bitirdiği, geçici kabul sonrası adliyeye taşınmanın gerçekleşmesi sonucu elindeki malzemeleri adliyenin teknik servisine teslim ederek sahayı terk ettiği anlatılan raporda, geri kalan eksiklerin adliyenin teknik ekiplerince ve dışardan satın alınan hizmetler ile tamamlandığının anlaşıldığı kaydedildi.
DAVAYA 3 SANIK DAHA EKLENDİ
Öte yandan 7 kişi hakkında "Edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya 3 sanık daha eklendi.
Mahkemenin bulunduğu ihbar üzerine, aynı suçlamayla yüklenici firma olan Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi'nin ortağı Fatih Gürpınar ve Hanifi Kaya, yüklenici firma hissedarlığını ve müdürlüğünü yapan Şakir Bakır hakkında dava açıldı.
İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Yapı Denetim Heyetinde görevli Mehmet Emin Birpınar, Eray Angı, Emrah Tolu, Reşat Hamutçu ve Haluk Kemal Can'ın görevlerinin gerektirdiği dikkati ve özeni göstermeyip 810 kalem noksan ve kusurlu işlerin giderildiğine dair tutanak düzenlemek ve bu tutanağı Bakanlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderip adliyenin inşaatının geçici kabul işlemlerini sağlayarak yüklenici firmanın çok sayıda eksiğine rağmen hak edişlerinin ödenmesini sağladıkları öne sürüldü. İddianamede, şüpheli mimar Burhanettin Haldun Erdoğan'ın tespit edilen mimari eksikliklerini kontrol etmeyip görevi ve yükümlülükleri yönünden gerekli dikkat ve özeni göstermediği savunulurken, Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi'nin yetkilisi Muharrem İlkar'ın noksan ve kusurlu imalatlar yaparak sözleşme ile yüklendiği işi sözleşmeye aykırı şekilde noksan ve kusurlu teslim edip haksız bir şekilde hak ediş bedelleri aldığı belirtildi. 7 kişi hakkında "Edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.