AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, adliyelerin birleştirilmesiyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı gibi devasa yapıların ortaya çıktığını belirterek, mağdurların ihtiyaçlarından birinin de, bu tür binalarda nasıl hareket edecekleri konusunda yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi olduğunu söyledi.

Üniversite mezunu bir kişinin bile adliyelerde bir yeri bulmasının çok zor olduğunu dile getiren Özdemir, "Hal böyleyken tecavüze uğramış bir kadının, çocuğun, yaşlının, engellinin, terör mağdurunun adalet ararken bu büyük bina içerisinde bir yerden bir yere gitmesi zorlaşıyor, ne yapacağını bilemiyor. Bazen avukatlar bile adliyenin neresinde ne var bilemiyorlar. Hakimler, katipler diğer koridorda hangi birimin olduğunu bilmiyor." diye konuştu.

Mağdurların bu konudaki sıkıntılarını da giderecek Mağdur Hakları Kanunu'nun çıkarılacağını anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

"Yasayla mağdurların bilgilendirilmesi sağlanacak. Türkiye'deki 139 ağır ceza mahkemesinin bulunduğu adliyelerde suç mağdurlarıyla ilgilenecek bir birim oluşturulacağız. Özellikle kırılgan grup denilen tecavüze uğramış bir kadına, çocuğa, yaşlıya, engelliye, terör mağduruna destek verecek psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanların çalışacağı bir hizmet birimi kurulacak. Ne yapacağını bilmeyen insanlara yardım edeceğiz. Zaten adliyelerle mevcut bir hizmet birimi var. Onun biraz daha sistemini değiştirilecek. Bu, badece çocuk ve aile mahkemesindeki boşanma sürecine hizmet eden bir yapı olmaktan çıkarılıp tüm mağdurlara adalete erişim hizmeti sunan, kadınlara, özellikle desteklenmesi gereken gruplara hizmet veren bir yapı haline getirilecek."

"Bakanlığın gündemi yoğun"

Muhittin Özdemir, Adalet Bakanlığı'nın mağdur haklarına yönelik temel düzenlemeleri içeren kanun tasarısının teknik olarak detaylarının yazıldığını ifade ederek, "Hazırlıklarımız bizim açımızdan bitti. Bakanlığın yoğun gündemi nedeniyle metnin son halini henüz kamuoyuna açamadık. Bakanın ve Bakanlar Kurulu'nun görmesinden sonra kamuoyuyla detaylarını paylaşacağız. Bakanlığın gündemi rahatladığında sıra bizim kanun tasarısına gelecek. Bu çerçevede biz tasarının önümüzdeki yıl içerisinde yasalaşmasını bekliyoruz. Yasa çıktıktan sonra uygulamaya geçeceğiz." dedi.

Kaynak: AA