SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

AKP, birisi Yargıtay ve Danıştay’ı yeniden yapılandırmaya yönelik yargı, diğeri de ekonomi ile ilgili iki yeni ‘torba’ kanun hazırlığında. TBMM’nin gündemindeki üç yasa ve bu iki paketi çıkarmak için Meclis’in Temmuz’da tatile girmeyerek en az bir ay fazla çalışma yapması planlanıyor.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Binali Yıldırım Başkanlığı’nda toplanan AKP MYK’de, Meclis gündemi konuşuldu. Alınan karara göre, TBMM gündeminde bulunan Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı ile halen komisyonda bulunan 30 yıldan fazla çalışan memurlara kıdem tazminatı ödemesi ve askere MİT mensupları gibi dokunulmazlık zırhı getirerek olağanüstü yetkiler tanıyan tasarının Meclis Ramazan Bayramı’nda tatile girmeden önce çıkarılması planlanıyor.

Yargıya son darbe

TBMM’yi bayramdan sonra yeniden açarak Temmuz ayı boyunca çalıştırmayı planlayan AKP, iki yeni torba yasa hazırlıklarını da son aşamaya getirdi. Daha önceki düzenlemelerle yapılan müdahaleyi yeterli görmeyen AKP, yargıya son darbeyi vurmak istiyor.

Tüm üyeler yenilenecek

Yargıtay ve Danıştay’ın üye yapısını tümüyle yenilemeye yönelik düzenleme uzun süredir AKP’nin planları arasında. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “yeniden yapılandırma” adı altında yargıya yönelik operasyon planını daha önce açıklamıştı.

Yapılması planlanan düzenleme ile Yargıtay ve Danıştay üyelik süresinin 12 yıl ile sınırlandırılması gündemde. Böylelikle şu anda 65 yaşını doldurana kadar görev yapan Yargıtay ve Danıştay üyelerinden 12 yılı tamamlayanların görevi sona ererken yerlerine iktidarın istediği isimler atanacak.

Anayasa içinçalışma sürecek

AKP’nin anayasa değişikliği ile ilgili stratejisi ise henüz netlik kazanmadı. Yaz aylarında bu konuda yapılacak çalışmalar ve ülke gündemindeki gelişmelere göre “anayasa paketi” konusunda karar verilecek. İçinde “partili cumhurbaşkanı” düzenlemesinin de yer alacağı anayasa paketinin Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte gündeme gelme olasılığı yüksek görünüyor.


Kaynak: Birgun.net