"Milletin a... koyacağız" sözüyle gündeme gelen AKP'ye yakın işadamı Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding ile Alarko Holding ortaklığına ait Çanakkale'deki Cenal Kömürlü Termik Santralinin, ÇED Olumlu Kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Bölgedeki meslek odaları ve yurtaşların açtığı açtığı davayı gören Çanakkale İdare Mahkemesi, 28 Kasım’da projenin ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Bu kararın ardından termik santralin mühürlenerek faaliyetinin durdurulması gerektiği kaydedildi. 

İTHAL KÖMÜRLE ÇALIŞACAK SANTRAL İÇİN DENİZİ DOLDURDULAR

Cengiz ve Alarko holding ortaklığı ile kurulan CENAL Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde inşa edilen Cenal Termik Santralinin ÇED Olumlu Kararı mahkemece iptal edildi. İthal kömürle çalışması için deniz kıyı alanının da doldurulmasıyla inşa edilen, santral, iskele, kül depolama sahası ve derin deniz deşarjı gibi üniteleri içeren proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılında verilen ÇED Olumlu Kararına karşı bölgedeki meslek odaları ve yurttaşlar dava açmıştı. 

MESLEK ODALARI VE YURTTAŞLARIN AÇTIĞI DAVADA İPTAL KARARI ÇIKTI

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Çanakkale Şubesinin de aralarında bulunduğu Karabiga Temiz Doğa Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, Biga Çevre Derneği, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası gibi kuruluşların yanısıra Karabigalı 47 yurttaşın açtığı davanın duruşması 16 Mayıs 2016’da Çanakkale İdare Mahkemesinde görülmüş, mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Danıştay’dan bozma kararı gelmişti. Danıştay kararı uyarınca, termik santral projesi hakkındaki bir başka ÇED davasındaki bilirkişi raporu beklenince uzayan davayla ilgili 28 Kasım’da iptal kararı çıktı.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI HUKUKA AYKIRI BULDU

Vergide adalet için ‘süresiz çarşamba’ Vergide adalet için ‘süresiz çarşamba’

2012 tarihli ÇED Raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin, 2014 tarihli ÇED Raporunda da aynen yer aldığını gören mahkeme, 2009/7 sayılı Genelgeden yararlanılarak alınan yeni ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı buldu ve iptal etti.

SANTRALİN KAPATILIP MÜHÜRLENMESİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNACAKLAR

Davacılar, 2012 yılından bu yana bir çok yargı kararına karşın inşaatı süren ve faaliyete geçen santralın mahkemenin bu kararının ardından kapatılması için idari başvuruda bulunacaklar. Mahkeme kararını değerlendiren davanın Avukatı Cömert Uygar Erdem, “Cenal Entegre Enerji Santrali’nin ÇED raporundaki eksikliklere yönelik uzun süredir bir hukuk mücadelesi veriliyor. Bu karar, davacılar ve bölge insanı için sevindirici. Ancak şimdi önemli olan bu kararın ivedilikle uygulanması ve santralın mühürlenerek faaliyetine son verilmesi. İlerleyen günlerde davacı kurumlarla Karabigalı yurttaşların, halihazırda her iki ünitesi devreye alınmış biçimde elektrik üretimi yapan Cenal Entegre Enerji Santralının kapatılması için başvuru yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

CENGİZ HOLDİNG ÇED SÜRECİ İÇİN CERATTEPE DE AYNI YOLU İZLEMİŞTİ

Lağvedilen Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde çıkartılan 2009/7 Sayılı ÇED Yönetmeliği Uygulamaları Genelgesine göre, ÇED kararları hakkında verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararına yol açan ve ÇED Raporunun tamamını etkilemeyen unsurlar revize edildiği takdirde, sıfırdan ÇED süreci işletilmesine gerek kalmıyor. Genelgeden yararlanan projelerde, revize edilen ÇED Raporu için Halkın Katılımı Toplantısı gibi süreçler yeniden gerçekleştirilmiyor ve değiştirilen rapor kısa sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulabiliyor. Cenal Entegre Enerji Santralı projesinde iptal edilen ÇED Raporunun revize edilerek tekrar ÇED Olumlu Kararı alınması şeklindeki 2009/7 sayılı genelge uygulaması, Artvin Cerattepe maden faaliyetleri için de yine Cengiz Holding tarafından hayata geçirilmişti.

Yusuf Yavuz/OdaTV