Yargıtay 5. Ceza Dairesi üyesi ve Yargıda Birlik Platformu sözcüsü Abbas Özden ile Yargıtay’daki odasında sohbet ve kısa bir söyleşi yaptık ve BAM’leri ile ilgili merak edilen soruları sorduk.

Bölge Adliye Mahkemeleri nasıl çalışacak?

 Yargıtay’ın görüştüğü dosyalarda bozma vermesi sonrası 1. Derece mahkeme kararlarının temyiz mercii neresi olacak?

 Bölge Adliye Mahkemeleri mi, Yargıtay mı?

20 Temmuzda BAM faaliyete geçecek.  Bu tarihten sonra 1. Derece Mahkemelerinin karara bağladığı ve BAM’lerinin görev alanına giren kararların temyiz mercii BAM olacak.

Bu tarihe kadar Yargıtay’a giden dosyalar Yargıtay’da sonuçlandırılacak.  Bozma kararı ile 1. Derece mahkemelerine giden dosyaların temyiz mercii yine Yargıtay olacak.

Abbas Özden bu cevapları “aksine bir düzenleme olmazsa”  kaydı ile verdi. Bunun üzerine sorduk:

-Aksine bir düzenleme Anayasaya aykırılık oluşturmaz mı?

Özden; “mevcut durumun bile anayasaya aykırı olduğu tartışması mevcut” cevabını veriyor.

Bölge Adliye Mahkemelerini n anayasaya aykırılığını tartışanların itirazları şu noktalarda toplanıyor:

Hukuk devletinin temel ilkelerinden birisi belirliliktir.

Hukuk devletinde gelecek belirli olmalı ki hukuka güven oluşsun. Belirlilik yasallığın bir sonucudur. Suçun işlendiği tarihte temyiz merciinin Yargıtay olması, temyiz aşamasında temyiz merciinin Bölge Adliye Mahkemeleri olması hukuk devletinin belirlilik, devamlılık ve yasallık ilkesine aykırılık oluşturacaktır.

-Bölge Adliye Mahkemeleri ile Yargıtay’ı karşılaştırdığımızda ne söyleyebilirsiniz? BAM’lerine karşı duyulan güvensizlikte haklılık payı var mı?

-BAM’lere yapılan atamalar çok olumlu, mesleğinde yeterli hakim ve savcılar atandı. Atamalarda Yargıtay’ın birikiminin BAM’lerine aktarılması gözetildi.

 

 adaletbiz 
Rahmi Ofluoğlu